Gemeente gaat vrijwilligerswerk extra versterken en waarderen

Door NEWWORLD, zaterdag 17 december 2016 08:25

Gemeente gaat vrijwilligerswerk extra versterken en waarderen

De inzet van vrijwilligers wordt binnen onze participatiemaatschappij steeds belangrijker. Dat vraagt om goede ondersteuning en waardering van vrijwilligers, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Die ondersteuning geeft de gemeente samen met Match voor Vrijwilligers en Synthese. Onder andere door het geven van colleges en cursussen en door het meer passend maken van vrijwilligersvacatures. Ook wil het college van B en W de verklaring omtrent gedrag (VOG) voortaan gratis verstrekken.

“Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder vrijwilligers”, zegt Wethouder Lucien Peeters. Vrijwilligers zijn niet alleen actief in hun buurt, wijk of bij verenigingen, maar ook in de ondersteuning van kwetsbare mensen. Ze bemannen eetpunten en staan voor de mantelzorger klaar wanneer die het even moeilijk heeft. Ook werken (maatschappelijke) organisaties en de gemeente steeds vaker samen met vrijwilligers. Peeters: “We willen daarom het vrijwilligerswerk in onze gemeente waarderen en verder versterken”.

Bijeenkomsten, cursussen en beter matchen
Vrijwilligers(organisaties) kunnen al hun vragen stellen aan Match voor Vrijwilligers, hét loket voor vrijwilligers in de gemeente Venray. Match werkt op een aantal thema’s samen met Synthese. Zij gaan ervoor zorgen dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties elkaar beter kunnen vinden en dat kwetsbare vrijwilligers ondersteund en begeleid worden. Ook komt er meer aandacht voor het vinden van een passende plek voor kwetsbare vrijwilligers.

Hoe gaan Match en Synthese dit doen? Onder andere door het organiseren van colleges (door en voor vrijwilligers) over thema’s waar veel vragen over zijn, bijvoorbeeld financiën. Ook starten enkele vrijwilligers met de cursus vrijwilligerscoach, waarin ze leren hoe ze kwetsbare mensen kunnen begeleiden tot vrijwilliger binnen hun organisatie. Daarnaast wordt er een matchingssysteem ontwikkeld dat op een eenvoudige wijze toegang geeft tot actuele en passende vacatures. Bovendien moeten vacatures soms passend gemaakt worden, zodat ze beter aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van vrijwilligers.

Gratis verklaring omtrent gedrag
Vanaf 1 januari 2017 wil het college van B en W de verklaring omtrent gedrag (VOG) gratis verstrekken aan vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Dit moet de gemeenteraad in december nog vaststellen. Een VOG draagt bij aan een veilige omgeving. Sinds 2015 is landelijk de VOG al gratis voor vrijwilligers die werken met kinderen en verstandelijk beperkten.

Enquête, Match en Synthese leverden input voor nieuw beleid
Het nieuwe vrijwilligerswerkbeleid is tot stand gekomen in samenwerking met Match voor Vrijwilligers en Synthese. Ook hebben maar liefst ruim 300 vrijwilligers met een digitale enquête hun mening gegeven over de ondersteuning van vrijwilligers. De uitkomst is de basis voor de belangrijkste doelstellingen in het vrijwilligerswerkbeleid.

(Bron: Gemeente Venray)


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.