GEWOON DOEN starter van het kwartaal

Door NEWWORLD, donderdag 22 september 2016 08:12

GEWOON DOEN starter van het kwartaal

Gewoon Doen zorg in Horst is gekozen als de derde Starter van het Kwartaal in 2016. Gewoon Doen biedt dagbesteding voor kwetsbare mensen in een ongebruikelijke, eigentijdse vorm: theater.

Sandy Uytterhoeven is sinds vijf maanden een dagbesteding aan het opbouwen waarbij mensen met een verstandelijke beperking samen een theatervoorstelling maken. Dagbesteding in die vorm is nog uniek in Nederland. Na een loopbaan in gemeenteland en het middenkader management van een zorginstelling, nam ze een onderdeel van deze zorginstelling over en voegde een aantal nieuwe onderdelen toe. Foto&film&internet, bijvoorbeeld, met als vast item Gewoon Doen TV op de lokale omroep. Verder workshops voor bedrijven, op een door het bedrijf gekozen thema. Maar ook decor en kleding. Sandy: “Daarvoor halen we ook oude meubeltjes op bij mensen, knappen die op, bewerken ze met kunst verkopen ze weer in ons pandje en in onze webshop.” Samen met twee vaste medewerkers en enkele vrijwilligers biedt ze een creatieve dagbesteding aan waar ook hands-on gewerkt kan worden. Daarnaast krijgt Sandy hulp van leerlingen van Gilde opleidingen, een basisschool uit de buurt en een leerling van de opleiding voor Docent Theater. Deze gaat samen met de acteurs een voorstelling maken speciaal voor kinderen.

Op locatie
Anders dan bij de gebruikelijke vormen van dagbesteding gaan medewerkers en cliënten naar buiten en zoeken mensen, instellingen en bedrijven op waarvoor zij een passende voorstelling hebben gemaakt. Zo maken de cliënten deel uit van het dagelijkse, gewone leven in een andere omgeving dan een zorginstelling. Dit was voor Sandy Uytterhoeven een bewuste keuze: “Op deze manier heb je ook geen eigen gebouw met alle bijbehorende kosten nodig. Het zorggeld kan direct besteed worden aan de klanten en je hebt direct verbinding met je lokale omgeving.”

Nieuwe bedrijfstak
Wethouder Jan Loonen: “Deze kwartaalwinnaar is een aanbieder uit een sector die sinds de decentralisatie van de zorg een heel nieuwe bedrijfstak is geworden. De eer is aan mijn collega-wethouder Birgit Op de Laak uit Horst, die een gastrol gaat vervullen in een voorstelling van Gewoon Doen.”

Ook meedoen?
Met de verkiezing van de Starter van het Kwartaal willen de initiatiefnemers gemeente Venray, Rabobank Horst Venray en het Venrays Ondernemers Platform startende ondernemers een steuntje in de rug geven. Bovendien dingt de winnaar mee naar een prijs van 1.000 euro voor de Starter van het Jaar. Ook meedoen? Meer informatie staat op www.venray.nl/ondernemers.

(Bron: Gemeente Venray)


Nieuwsfoto's bezoekers


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.